Glaucoom bij huisdieren
Inhoud
Wat is Glaucoom?
Glaucoom is een aandoening die wordt gekenmerkt door een verhoogde oogboldruk. De oogbol bevat een vloeistof genaamd kamerwater, die essentiële voedingsstoffen levert aan onderdelen zoals de lens en het hoornvlies. Dit vocht helpt ook om de vorm en spanning van de oogbol te behouden. Bij glaucoom is er een overmaat aan kamerwater aanwezig, wat leidt tot een stijging van de oogboldruk boven de normale waarden. Voor honden en katten ligt de normale oogboldruk tussen de 15 en 25 mmHg.
Deze aandoening kan het gevolg zijn van andere oogproblemen, zoals een inwendige oogontsteking (uveïtis) of een verschuiving van de lens (lensluxatie). Glaucoom kan zich in één oog of in beide ogen ontwikkelen. Hoewel het vaker voorkomt bij oudere dieren, kan het op elke leeftijd ontstaan en bepaalde rassen zijn gevoeliger voor glaucoom dan andere.
Klachten van Glaucoom bij Huisdieren
Oogveranderingen die wijzen op Glaucoom
Glaucoom bij huisdieren kan zich acuut (plotseling) of chronisch (geleidelijk) ontwikkelen, wat betekent dat de symptomen ook plotseling kunnen opvallen of juist sluimerend aanwezig kunnen zijn. Omdat glaucoom pijnlijk is, kunnen dieren zich anders gaan gedragen. Ze kunnen minder tolerant zijn voor aanrakingen rond de kop en het kan lijken alsof ze pijn hebben bij fel licht.
In het beginstadium van glaucoom kan het oog rood worden door een toename van de doorbloeding in het oogwit. De oogleden kunnen ook rood worden en er kan een blauwe waas over het oog verschijnen door vochtophoping in het hoornvlies (cornea oedeem).
Blindheid en Andere Symptomen
De ernst en duur van de verhoogde oogboldruk bepalen hoeveel schade er aan het netvlies ontstaat, wat kan leiden tot blindheid. Het is belangrijk om deze symptomen tijdig te herkennen om verdere schade te voorkomen.
Diagnose van Glaucoom
Klinisch Onderzoek en Aanwijzingen
Naast zichtbare veranderingen in het oog, kunnen er bij klinisch onderzoek meer aanwijzingen voor glaucoom worden gevonden. De pupil van het aangetaste oog is vaak verwijd en reageert nauwelijks meer op licht. Ook kan de oogbol groter zijn en meer naar voren liggen dan het andere oog. Soms is het verschil in oogboldruk tussen beide ogen met de hand te voelen.
Meting van de Oogboldruk
Voor een definitieve diagnose en om de ernst van glaucoom te bepalen, moet de oogboldruk worden gemeten met een tonometer. Hiervoor wordt doorverwezen naar een oogspecialist. Vooral bij acuut glaucoom is snelle diagnose cruciaal om behandeling te starten en permanente schade aan het zicht te voorkomen. Daarom valt glaucoom bij huisdieren onder oogheelkundige spoedgevallen.
Behandeling van Glaucoom bij Huisdieren
Medicatie
De eerste stap in de behandeling van glaucoom is meestal medicatie. Speciale oogdruppels worden voorgeschreven om de productie van kamerwater te verminderen en/of de afvoer ervan te bevorderen. Daarnaast moeten andere onderliggende oogafwijkingen ook behandeld worden.
Chirurgische Ingrepen
Medicatie is niet altijd voldoende om de oogboldruk te normaliseren. In sommige gevallen zijn specialistische chirurgische ingrepen nodig. Hierbij wordt bijvoorbeeld het weefsel dat het kamerwater produceert deels vernietigd om de oogboldruk te verlagen. De geschiktheid van deze ingrepen hangt af van de ernst en het stadium van glaucoom.
Langetermijnvooruitzichten
Ondanks medicatie en chirurgische ingrepen, worden veel dieren met glaucoom uiteindelijk blind aan het aangetaste oog. Omdat het oog dan niet meer functioneel is maar nog wel pijnklachten kan geven, wordt vaak geadviseerd om het oog te verwijderen. Gelukkig kunnen de meeste (half)blinde dieren zich goed redden in hun vertrouwde omgeving en voelen zij zich vaak beter na de verwijdering van het pijnlijke oog.
Bij Clausclinic.com begrijpen we hoe zorgwekkend glaucoom bij uw huisdier kan zijn. Ons toegewijde team staat klaar om uw huisdier de best mogelijke zorg te bieden, van diagnose tot behandeling. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.