Vlooien bij honden en katten
Inleiding
Huisdieren, zoals honden en katten, hebben vaak last van vlooien, wat leidt tot hevige jeukklachten en aanhoudend krabben en bijten van de huid. Het vaststellen van vlooien kan lastig zijn, omdat deze insecten niet constant op het dier verblijven, maar alleen langskomen om te eten. Vervolgens verdwijnen ze weer in de omgeving, vaak in het huis op de lig- of slaapplaats van het huisdier. Uit onderzoek blijkt dat slechts 1% van de vlooien daadwerkelijk op het dier zit, terwijl de overige 99% in de omgeving leeft. De aanwezigheid van vlooien kan beter worden vastgesteld door te zoeken naar vlooienpoepjes, kleine roodbruine korreltjes in de vacht. Deze korreltjes kleuren roodbruin als ze op nat wit keukenpapier worden gelegd, wat een duidelijke indicatie is van vlooien.
Vlooien bij Honden en Katten
De Levenscyclus van de Vlo
Een vlooienplaag begint vaak bij een bloedmaaltijd, waarna de vlo eitjes legt in de vacht van het huisdier. Deze eitjes vallen snel af en ontwikkelen zich in de omgeving binnen zes tot acht weken tot volwassen vlooien, afhankelijk van de temperatuur. Hogere temperaturen versnellen dit proces, terwijl lagere temperaturen het vertragen. In gunstige omstandigheden kunnen vlooienplagen zeer explosief ontstaan, vooral na een vakantieperiode of tijdens seizoensovergangen zoals in de zomer en herfst. Buiten kunnen de eitjes overleven zolang het niet vriest, maar bij temperaturen onder de 12°C stopt de vlooiencyclus tijdelijk. Zodra het weer warmer wordt, komen de vlooien weer tevoorschijn.
De Ontwikkelingsstadia van de Vlo
Vlooien doorlopen verschillende stadia in hun ontwikkeling. Na het voeden legt de vlo binnen 24 uur haar eitjes in de vacht van de hond of kat. Deze eitjes vallen na enkele uren uit de vacht en komen binnen twee tot veertien dagen uit als larven, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. De larven voeden zich met organisch materiaal zoals vlooienpoepjes en huidschilfers en verstoppen zich in donkere kieren en naden. Na vijf tot zestig dagen verpoppen de larven zich en kunnen in dit stadium maanden tot zelfs jaren blijven wachten tot de omstandigheden ideaal zijn om uit te komen als volwassen vlooien.
Invloed op Huisdieren
Allergische Reacties en Symptomen
Vlooienbeten veroorzaken jeuk en irritatie doordat de vlo een anticoagulerend speeksel in de huid spuit om het bloed vloeibaar te houden. Sommige huisdieren zijn allergisch voor dit speeksel, wat leidt tot intense jeuk, zelfs na slechts één beet. Honden bijten vaak hun onderrug bij de staartaanzet kapot, terwijl katten bultjes en korstjes ontwikkelen over hun hele rug. De buik en liezen kunnen kale plekken vertonen door het voortdurende bijten en likken, wat ook haarballen en braken kan veroorzaken. Deze allergische reacties kunnen snel en effectief worden behandeld, maar het is essentieel om de vlooienplaag grondig aan te pakken.
Behandeling en Preventie van Vlooien
Katten
Voor niet-allergische katten is een langwerkende injectie een effectieve oplossing. Deze injectie, die zes maanden werkzaam is, maakt de vlo steriel waardoor de voortplanting stopt. Hoewel er nog steeds enkele vlooien op de kat kunnen voorkomen, zal dit niet leiden tot een vlooienplaag. Deze behandeling is specifiek voor katten en voorkomt de noodzaak voor frequentere behandelingen.
Honden
Voor allergische honden en katten is het gebruik van een pipet voor in de nek aan te raden. Deze pipetten bevatten middelen die zich hechten aan het huidvet van het dier en de vlo doden zodra deze in contact komt met de huid, zonder dat de vlo hoeft te bijten. Dit type behandeling bestrijdt niet alleen de vlooien op het dier, maar helpt ook om de omgeving vlo-vrij te houden. Hoewel een omgevingsspray niet altijd noodzakelijk is, kan deze extra maatregel wel bijdragen aan een grondiger bestrijding.
Ontworming na Vlooienbesmetting
Bij een vlooienbesmetting is het belangrijk om een week na de behandeling ook te ontwormen. Vlooien kunnen namelijk als tussengastheer fungeren voor lintwormen, waardoor een aanvullende ontwormingskuur noodzakelijk is om het risico op verdere gezondheidsproblemen te verminderen.
Met deze informatie en behandelingen kunnen vlooienplagen effectief worden bestreden en de gezondheid en het welzijn van uw huisdier worden gewaarborgd. Bij Claus Clinic staan we klaar om u te helpen bij het vinden van de beste oplossing voor uw huisdier.
Wanneer u een Health Care plan bij ons afsluit, krijgt u gratis middelen tegen vlooien en teken!