Atopie bij honden en katten
Atopie bij Honden en Katten: Symptomen, Diagnose en Behandeling
Wat is Atopie?
Atopische dermatitis, vaak kortweg atopie genoemd, is een allergische huidaandoening. Dieren met atopische dermatitis zijn vaak allergisch voor stoffen uit de omgeving, zoals pollen van bepaalde planten of huisstofmijten. Deze aandoening komt het meest voor bij honden, maar ook bij katten kan het voorkomen.
Symptomen van Atopie
Dieren met atopische dermatitis hebben vaak jeuk, vooral bij de pootjes, oksels en liezen. De huid kan op deze plekken rood en schilferig zijn. Door het krabben en bijten kunnen er wondjes ontstaan. De ernst van de klachten kan door het jaar heen variëren, afhankelijk van de allergenen waar het dier allergisch voor is.
Diagnose van Atopie
Op basis van de symptomen en de locatie van de huidafwijkingen kunnen we vermoeden dat het om atopische dermatitis gaat. Het is echter belangrijk om eerst andere oorzaken van jeuk- en huidklachten uit te sluiten. Dit doen we met uitgebreid klinisch onderzoek en aanvullend onderzoek zoals huidafkrabsels.
Uitsluiten van Voedselallergie
Indien geen externe oorzaken gevonden zijn of deze behandeld zijn maar de klachten blijven, is de volgende stap het uitsluiten van een voedselallergie. Voedselallergie en atopische dermatitis lijken qua klachten namelijk veel op elkaar. Om voedselallergie uit te sluiten, geven we het dier gedurende 6-8 weken een eliminatiedieet.
Verdere Diagnose
Indien ook na het eliminatiedieet de klachten blijven bestaan, wordt de diagnose allergische dermatitis gesteld. Vervolgens kan met een bloedtest of huidtest verder onderzocht worden voor welke omgevingsallergenen het dier allergisch is.
Behandeling van Atopie
Atopische dermatitis is niet te genezen, maar wel op verschillende manieren te behandelen:
Medicatie
Er zijn verschillende soorten medicatie die de jeukprikkel kunnen onderdrukken. Vaak moeten deze dagelijks gegeven worden, soms zelfs levenslang.
Desensibilisatie
Als bekend is voor welke omgevingsallergenen het dier allergisch is, kan desensibilisatie een optie zijn. Hierbij wordt een vloeistof op maat gemaakt met de stoffen waar het dier overgevoelig op reageert. Met periodieke onderhuidse injecties proberen we het lichaam te leren minder gevoelig te reageren, een tolerantie op te bouwen. Desensibilisatie geeft bij ongeveer 60-70% van de honden een duidelijke vermindering van de jeukklachten, waardoor minder of geen medicatie nodig is. Helaas werkt desensibilisatie niet bij alle dieren.
Ondersteuning van de Huidbarrière
Het is ook belangrijk om de natuurlijke huidbarrière te ondersteunen zodat deze beter bestand is tegen invloeden van buitenaf. Goede vachtverzorging en vlooien- en tekenbestrijding zijn van belang, evenals supplementen met bijvoorbeeld essentiële vetzuren die de huid gezond houden.
Conclusie
Heeft uw hond of kat last van huidproblemen zoals atopie? Neem dan contact met ons op. Met de juiste diagnose en behandeling kan uw huisdier weer een comfortabel en gelukkig leven leiden.